Καθαρά, αλλά όχι επικίνδυνα…

Οι σύγχρονες κοινωνίες της δύσης, είναι κοινωνίες της καθαριότητας, της απαστράπτουσας λάμψης των σπιτιών. Το σπίτι, όπως και να έχει, «πρέπει να λάμπει». Η εμμονή αυτή της καθαριότητας μας έχει οδηγήσει σε έναν ανελέητο πειραματισμό με διαφόρων ειδών τοξικά και χημικά που συναγωνίζονται αυτά του χημικού εργαστηρίου. Νέα «μαγικά» απορρυπαντικά κατακλύζουν τη ζωή μας, οι επικίνδυνες ουσίες των οποίων μολύνουν τους υδάτινους πόρους, σκοτώνουν τα ψάρια, τα ζώα και αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο. Μήπως τελικά η καθαριότητά μας μολύνει περισσότερο από όσο υπόσχεται ότι καθαρίζει; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να σταματήσουμε αυτόν τον χημικό και καταστροφικό πόλεμο των νοικοκυριών;

Τα σύγχρονα οικιακά καθαριστικά καθαρίζουν γρηγορότερα, είναι πιο ισχυρά, σχεδόν «παντοδύναμα», και πιο εξειδικευμένα από ποτέ. Τα τοξικά χημικά όμως που περιέχουν, τα κάνουν όχι μόνο άχρηστα, αλλά και επικίνδυνα.

Οι βιομηχανίες απορρυπαντικών εκμεταλλεύονται την αχίλλειο πτέρνα του δυτικού πολιτισμού: την καθαριότητα. Το αποτέλεσμα είναι το σπίτι μας να είναι γεμάτο από απορρυπαντικά και καθαριστικά κάθε είδους, που επιβαρύνουν τόσο την υγεία μας, όσο και το περιβάλλον.

Λένε πως «η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά». Πόσο αρχοντικό όμως είναι να μολύνουμε λίμνες, ποτάμια, θάλασσες και τους εαυτούς τους μας, στο όνομα της καθαριότητας;

Η κύρια βλάβη που προκαλούν στο περιβάλλον τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε, είναι το ότι καταλήγουν στη θάλασσα μαζί με τα άλλα απόβλητα, προκαλώντας το φαινόμενο του ευτροφισμού. Τα νερά, δηλαδή, γίνονται πλούσια σε ανόργανα άλατα και φτωχότερα σε οξυγόνο. Οι ενώσεις του φωσφόρου και του αζώτου δημιουργούν ιδανικές συνθήκες υπεραύξησης των υδρόβιων φυτών του φυτοπλαγκτού και κατά συνέπεια αύξηση των απαιτήσεων τους σε οξυγόνο, πράγμα που στερεί το οξυγόνο από άλλους οργανισμούς, τους οποίους οδηγούν στο θάνατο.

Ο κανόνας για ένα αβλαβές σπίτι και ένα καθαρό περιβάλλον είναι η αποφυγή απορρυπαντικών που περιέχουν φωσφορικά άλατα (τα οποία έχουν αντικατασταθεί από τους ζεόλιθους), η αποφυγή των λευκαντικών που έχουν ως βάση οξυγονούχες ενώ-σεις, τα προϊόντα που περιέχουν χλώριο ή ενώσεις του και τα προϊόντα με αντιβακτηριδιακή δράση, καθώς και αυτά που περιέχουν την ουσία triclosan.

Στην αγορά μπορεί κανείς να βρει μια πληθώρα καθαριστικών προϊόντων φιλικών στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Ακόμα και αν φαίνονται λίγο πιο ακριβά (ουσιαστικά δεν είναι, γιατί πιο συμπυκνωμένα και διαρκούν περισσότερο), μάλλον αξίζουν τα λίγα παραπάνω ευρώ.

Οικολογικά Απορρυπαντικά

Τα οικολογικά καθαριστικά είναι πλέον εύκολο να τα βρεις, είναι πολύ αποτελεσματικά και οικονομικά, γιατί είναι πιο συμπυκνωμένα από τα συμβατικά. Αφού μπορείς να ζεις με φιλικά στο περιβάλλον καθαριστικά που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, γιατί να μην τα προτιμήσεις; Τα περισσότερα από αυτά τα «πράσινα» προϊόντα χρησιμοποιούν συστατικά που δεν προκαλούν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως άσθμα που παρατηρείται ότι προσβάλλει σε μεγάλο αριθμό όσους απασχολούνται στον τομέα της καθαριότητας και έχει συνδεθεί με τη χρήση συγκεκριμένων χημικών που βρίσκουμε στα συμβατικά προϊόντα καθαριότητας.

Τα απορρυπαντικά και τα καθαριστικά που «δηλώνουν» ότι είναι οικολογικά και φιλικά στο περιβάλλον θα πρέπει να έχουν τα ανάλογα πιστοποιητικά. Το σημαντικότερο από αυτά είναι το ecolabel (η γνωστή μαργαρίτα της Ε.Ε.), το κοινοτικό οικολογικό σήμα που πιστοποιεί ότι τα προϊόντα σέβονται το περιβάλλον και έχουν ελεγχθεί από ανεξάρτητους φορείς ως προς τη συμμόρφωσή τους με αυστηρά οικολογικά κριτήρια και κριτήρια επίδοσης.

bio-d Οικολογικά Απορρυπαντικά